Радиостаници во Струга

Radiostacione në Strugë

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.6 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
  88.1 Club FM Албанија, Подградец
  89.9 Jon Radio Охрид, Гореничка чука,
  90.4 Play FM Вишни / Vishnja
  91.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Мали Влај, 1 kW, TRETA
  91.5 Радио Лав Охрид, СРЦ „Билјанини извори”
  92.0 Антена 5 Охрид, Коњско, 250 W,
  93.3 МРТ Радио Скопје Мали Влај, 1 kW, PRVA
  94.2 Radio Logos Албанија, Подградец
  94.4 Energy Radio Struga Вишни / Vishnja
  94.8 Metropolis Radio Охрид, Гореничка чука, 250 W,
  95.3 МРТ Радио Скопје Охрид, Коњско, PRVA
  95.7 Radio Emanuel Албанија, Горица
  97.0 Super Radio Охрид, Гореничка чука, 500 W
  97.7 МРТ Радио 2 Мали Влај, 1 kW, VTORA
  98.5 Top Albania Radio Албанија, Подградец, Червенак
  98.8 City FM Албанија, Подградец, Червенак
  99.1 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Подградец, Червенак
  99.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Охрид, Коњско, TRETA
102.2 DeeJay Radio Струга, 250 W
103.3 Антена 5 Охрид, Гореничка чука, 500 W,
103.5 Radio Logos Албанија, Горица
103.7 Radio Emanuel Албанија, Подградец, Червенак
105.4 Канал 77 Охрид, Гореничка чука,
106.1 Klan Radio Албанија, Подградец
106.5 МРТ Радио 2 Охрид, Коњско, VTORA
106.9 Канал 77 Мали Влај 2,
107.5 Radio Rrapi Вишни / Vishnja
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 250 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 

Телевизии во Струга

Stacione televizive në Strugë

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 26 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 36 МРТ 1 HD Мали Влај + Охрид, Гореничка чука
 44 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Охрид, Гореничка чука
 50 Независна Телевизија Охрид, Гореничка чука
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Art kanal
 48 ТВ Спектра
 38 TV Kaltrina
  Кабелски оператори G-CATV (Струга запад), Градска кабловска телевизија (Струга исток), Пела Дигитал 2008, Max TV
  

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Мали Влај


Радиодифузниот објект „Мали Влај” е расположен на околу 10 километри јужно од Струга, во планинскиот подгор на Јабланица, до селото Мали Влај. Географски координати: 20°37'13"E / 41°06'54"N, надморска височина (кота терен): 1050 м.Фото: ЈП Национална Радиодифузија

Телевизиски предавател Лабуништа


Географски координати: 20°35'18"E / 41°16'27"N

Историја на радиостаниците и телевизиите во Струга


Радио Струга
Општинската радиостаница „Радио Струга” емитува од 1 мај 1963 г. През 2006 година медиумот, кој е во процес на трансформација од јавен сервис во трговско друштво, прекина со работа. Радио Струга престана да емитува програма, а 13 вработени, заедно со опремата, останаа на ул. откако општинската зграда беше продадена. Радиото нема каде да ја продолжи работата што ја обавуваше 43 години, емитувајќи програма на македонски, албански, турски и влашки јазик.
Фреквенции: 88.10, 94.80 МХц УКБ и 720 КХц СБ

Арт Радио - Струга
Фреквенција: 103.30 МХц УКБ

Хит Радио - Струга
Фреквенција: 104.10 МХц / 105.80 МХц УКБ

Радио Спектра - Лабуништа
Фреквенција: 104.50 МХц УКБ

Радио Бисер - Струга
Фреквенција: 101.60 МХц УКБ

Информација и врски


Струга е град во Југозападниот дел на Република Северна Македонија. Градот Струга лежи во рамнината на Струшкото Поле на двата брега на реката Црн Дрим и на северниот брег на Охридското Езеро. Од Скопје е оддалечена 171 км, а од Охрид - 15 километри. Градот има население од околу 35 илјади жители и е административен центар на општина Струга.

Врски: Општина Струга Исторически албум Струга Културното наследство Струшки вечери на поезијата