Радиостаници во Штип

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.80 RTM Radio e Maqedonisë 3 Скопје, Водно, 10 kW,
  88.30 МРТ Радио Скопје Штип 1 - Исар,
  88.90 Metropolis Radio Сутлак,
  89.70 Канал 77 Скопје, Водно,
  90.50 МРТ Радио 2 Туртел, 5 kW,
  91.00 УГД ФМ Штип 1 - Исар,
  91.40 Радио Кочани FM Кочани, Пионерски дом АСНОМ,
  91.70 Радио Energy Неготино, Серта
  91.90 Антена 5 Црн Врв, 500 W,
  92.40 МРТ Радио 2 Скопје, Водно, 10 kW,
  92.90 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Софија, КРТЦ Витоша - Копитото, 10 kW,
  93.30 МРТ Радио Скопје Туртел, 5 kW,
  94.10 МРТ Радио 2 Црн Врв, 5 kW,
  94.50 МРТ Радио Скопје Делчево, Голак, 1 kW,
  95.00 Jon Radio Кочани, Зрновци,
  95.50 Антена 5 Скопје, Водно, 1 kW,
  96.00 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
  96.60 Jon Radio Штип 1 - Исар,
  97.30 МРТ Радио Скопје Црн Врв, 5 kW,
  97.90 Антена 5 Делчево, Голак, 500 W,
  98.90 МРТ Радио Скопје Скопје, Водно, 10 kW,
  99.30 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
  99.70 RTM Radio e Maqedonisë 3 Туртел, 5 kW,
100.20 Радио Роса Кочани, Зграда на АД АТОМ,
100.60 Дарик Радио Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
101.00 Канал 77 Кочани, Бурилчево,
101.30 RTM Radio e Maqedonisë 3 Црн Врв, 5 kW,
101.80 Канал 77 Туртел,
102.10 БНР програма Хоризонт Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 10 kW,
102.70 Канал 77 Делчево, Голак,
103.00 Канал 77 Штип 1 - Исар + Сењак,
103.20 Канал 77 Неготино, Серта,
103.80 Канал 77 Свети Николе, Ѓуриште,
104.80 Антена 5 Туртел, 1 kW,
105.80 Metropolis Radio Свети Николе, Ѓуриште,
106.40 Радио Angels FM Штип 1 - Исар,
106.60 БНР Радио Благоевград Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
107.70 RTM Radio e Maqedonisë 3 Делчево, Голак, 1 kW,
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 200 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 
Online радио  
  Радио Штип
 

Телевизии во Штип

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 23 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Црн Врв
 24 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Штип 1 - Исар + Туртел
 38 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Каракуш
 39 МРТ 1 HD Штип 1 - Исар + Туртел
 44 Телевизија Стар
Телевизија Д1
Телевизија Ирис
Каракуш
 52 МРТ 1 HD Црн Врв
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Бела Телевизија
  Кабелски оператори Телекабел , Blizoo , Max TV
  

Времето


Радиодуфузен објект Туртел


Радиодифузниот објект Туртел се наоѓа на едноимениот врв во планината Плачковица. Туртел е најголемиот радиодифузен објект во источниот дел на Република Северна Македонија. На 8 септември 1963 година тука почнува да работи ТВ репетитор со моќност од 50 W, на 5 септември 1965 година е пуштен во редовна работа ТВ предавател со сила од 0,6/0,25 kW. Во 1972 година се набавени нови предаватели - 2х20 kW, а на 11 октомври 1974 година са пуштени и 5 kW ТВ предаватели за емитување на телевизија во боја. Во текот на мај 1992 година е инсталиран нов 10kW ТВ/ВХФ предавател за Првата програма на Македонската телевизија.
Географски координати: 22°25'22"E / 41°48'10"N, надморска височина (кота терен): 1603 м.

Репетитор Исар


Репетиторот Исар е расположен во непосредна близина на градот Штип, до средновековната тврдина Исар, известна исто и като Штипско кале. Географски координати: 22°11'29"E / 41°44'16"N, надморска височина (кота терен): 390 м.

Репетитор Дузлак


Во локалитетот Дузлак, географски координати: 22°12'46"E / 41°44'57"N, надморска височина (кота терен): 384 м.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Штип


Radyo Штип - 96.60 МХц / 99.20 МХц УКБ, 639 КХц СБ

Радио ВЕП - 98.40 МХц УКБ

Radyo Dost FM - 90.00 МХц УКБ (Romani/Türkçe)

Радио Черења - 106.40 МХц УКБ (Romani/Türkçe)

Радио-Телевизија Теко

Информација и врски


Штип е град во Источна Македонија, близу до градовите Радовиш, Кочани, Свети Николе и Велес. Штип има население од околу 40 илјади жители и е административен центар на општина Штип.

Врски: Општина Штип StipOnline.com.mk StipOnline.com