Радиостаници во Прилеп

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.6 Metropolis Radio Тополчани,
  88.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Трескавец, TRETA
  88.6 ΕΡΑ Πρώτο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
  89.5 Радио 5 Чоки „Жито Прилеп“
  89.9 Jon Radio Тополчани,
  90.6 ΕΡΑ Δεύτερο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
  90.8 Радио УКЛО ФМ Битола, Тумбе кафе
  91.0 МРТ Радио 2 Трескавец, VTORA
  91.5 RTM Radio e Maqedonisë 3 Крушево, TRETA
  91.9 Антена 5 Битола, Тумбе кафе,
  92.3 МРТ Радио Скопје Битола, Пелистер, 5 kW, PRVA
  92.9 Антена 5 Битола, Пелистер, 1 kW,
  93.7 МРТ Радио Скопје Крушево, PRVA
  94.4 Радио Б-97 Битола, Тумбе кафе
  95.8 Jon Radio Битола, Тумбе кафе,
  96.1 МРТ Радио 2 Битола, Пелистер, 5 kW, VTORA
  96.8 Радио Пела Кривогаштани
  98.1 МРТ Радио Скопје Трескавец, PRVA
  98.5 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Гоце Делчев, РРТС Орелек, 1 kW,
  98.7 Радио Мефф Тополчани
100.3 БНР програма Хоризонт Бугарија, Гоце Делчев, РРТС Орелек, 10 kW,
100.5 Радио 105 Битола, Тумбе кафе
101.0 МРТ Радио 2 Крушево, VTORA
102.1 Радио Холидеј „Жито Прилеп“
102.6 RTM Radio e Maqedonisë 3 Битола, Пелистер, 5 kW, TRETA
103.1 ΕΡΑ Τρίτο πρόγραμμα Грција, Лерин, Вич,
104.4 Канал 77 Крушево, Мечкин Камен,
105.1 ΕΡΑ Σπορ Грција, Лерин, Вич,
106.0 Канал 77 Битола, Пелистер,
106.3 Антена 5 Крушево,
106.6 Радио 106 Битола, Тумбе кафе
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 250 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 
Online радио  
  Pulse Radio
 

Телевизии во Прилеп

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 22 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Трескавец + Пелистер
 37 МРТ 1 HD Трескавец + Пелистер
 38 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Селце + Трескавец
 42 Телевизија БОЕМ
ТВ Канал Визија
Televizioni Uskana
Селце + Трескавец
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Кабелски оператори КДС КабелНет , Max TV
  

Времето


Радиодуфузен објект Трескавец


На десетина километри северозападно од Прилеп, во прегратките на грамадните камења на Златоврв, постојт црквата "Успението на Богородица" и манастирот Трескавец. Таму се инсталирани и предавателите на "Македонска радиодуфузија".
Географски координати: 21°32'36"E / 41°24'12"N, надморска височина (кота терен): 1260 м.

УКБ пункт Две Стени


Предавателниот пункт Две Стени е лоциран јужно од Прилеп.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Прилеп


Радио-Телевизија Прилеп


Општинската радиостаница „Радио Прилеп” емитува од 29 ноември 1952 г. до 2007 година. Радиото емитува програма 24 часа и покрива територија на општините Прилеп, Крушево, Кривогаштани, Долнени и дел од населените места во битолско. На програмата са застапени повеќе емисии од областа на културата, спортот, економијата, политиката и други области. Носечка е централната информативна емисија Хроника на прилепска општина што секојдневно се емитува во 16:30 часот и 19:00 часот.
Фреквенции: 100.10 МХц УКБ (300 W) и 1584 КХц СБ (1 kW).

  Вработените на Радио Прилеп во 1991 год. со сопствени средства ја подигнаа првата локална независна телевизија Прилеп. ТВ Прилеп емитува 24 часовна програма од повеќе области. Најпопуларна е дневно информативната емисија Спектар од 18:30 и 21:30 часот. Секако значајни се и емисиите: Актуелно, Виножито, Обични разговори со необични луѓе, Спорторама и други. ТВ Прилеп има силно влијание креирање на јавното мислење со многуте директни преноси од повеќе културни, спортнски и политически настани. ТВ Прилен има околу 200 илјади потенцијални гледачи. Затоа располага со дописници од Битола, Крушево, Кривогаштани, Долнени и Демир Хисар.
Фреквенции: ТВ канал 27 УХФ.
На 01.09.2007 Советот на општина Прилеп донесе одлука за поведување ликвидациска постапка во локалната радиотелевизија, со што, по 55 години замира Радио Прилеп, а по 17 години локалната телевизија.

Радио РТА Евроинвест
Фреквенција: 94.30 МХц УКБ

Информација и врски


Прилеп е град во Југозападниот дел на Република Македонија, во северниот дел на котлината Пелагонија. Градот се наоѓа во близина на Крушево, Битола и Демир Хисар. Прилеп има население од околу 74 илјади жители и е административен центар на општина Прилеп.

Врски: Општина Прилеп Prilep.Net Prilep.Org