Радиостаници во Охрид

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  88.1 Club FM Албанија, Подградец
  89.9 Jon Radio Гореничка чука,
  90.4 Play FM Струга, Вишни
  91.0 RTM Radio e Maqedonisë 3 Струга, Мали Влај, 1 kW, TRETA
  91.5 Радио Лав СРЦ „Билјанини извори”
  92.0 Антена 5 Коњско, 250 W,
  93.3 МРТ Радио Скопје Струга, Мали Влај, 1 kW, PRVA
  94.2 Radio Logos Албанија, Подградец
  94.4 Energy Radio Struga Вишни
  94.8 Metropolis Radio Гореничка чука, 250 W,
  95.3 МРТ Радио Скопје Коњско, PRVA
  95.7 Radio Emanuel Албанија, Горица
  97.0 Super Radio Гореничка чука, 500 W
  97.7 МРТ Радио 2 Струга, Мали Влај, 1 kW, VTORA
  98.5 Top Albania Radio Албанија, Подградец, Червенак
  98.8 City FM Албанија, Подградец, Червенак
  99.1 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Подградец, Червенак
  99.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Коњско, TRETA
102.2 DeeJay Radio Струга, 250 W
103.3 Антена 5 Гореничка чука, 500 W,
103.5 Radio Logos Албанија, Горица
103.7 Radio Emanuel Албанија, Подградец, Червенак
105.4 Канал 77 Гореничка чука,
106.1 Klan Radio Албанија, Подградец
106.5 МРТ Радио 2 Коњско, VTORA
106.9 Канал 77 Струга, Мали Влај 2,
107.5 Radio Rrapi Струга, Вишни
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 250 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 
Online радио  
  Радио Охрид 24
 

Телевизии во Охрид

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 26 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Гореничка чука + Коњско + Мали Влај
 36 МРТ 1 HD Гореничка чука + Коњско + Мали Влај
 44 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Гореничка чука
 50 Независна Телевизија Гореничка чука
 
Кабелска телевизија Мрежа
  ТВМ
  Морис Телевизија
  Кабелски оператори Инфел КТВ , Атика (Охрид запад), Max TV
  

Времето


Гореничка чука / Горењска чука


Радиодифузниот објект „Гореничка чука” е расположен на околу 10 километри северозападно од Охрид, на планинскиот рид Горенци. На врвот се поставени предаватели за радио и ТВ сигнали, мобилни телефони, интернет и радар на охридскиот аеропорт. Географски координати: 20°46'17"E / 41°10'59"N, надморска височина (кота терен): 1203 м.

Свети Еразмо


Репетиторот „Свети Еразмо” се наоѓа близку до пештерната црква „Свети Еразмо” - на околу три километри западно од Охрид, десно од патот што води од Охрид кон Струга. Географски координати: 20°46'00"E / 41°09'00"N, надморска височина (кота терен): 905 м.


Хотел „Сончева порта”, населба Чекоштина


Репетиторот се наоѓа близку до хотел „Сончева порта” на холмот Чекоштина, 2 километри северозападно од Охрид. Надморска височина (кота терен): 703 м.

Калето


Репетитор „Калето” се наоѓа над самиот центар на Охрид, до тврдината на Цар Самуил. Географски координати: 20°47'51"E / 41°06'54"N, надморска височина (кота терен): 797 м.

СРЦ „Билјанини извори”


Овој репетитор се наоѓа кај Спортско-рекреативниот центар „Билјанини извори” во јужниот дел на Охрид. Географски координати: 20°49'00"E / 41°06'00"N, надморска височина (кота терен): 817 м.

Коњско


Репетиторот се наоѓа на 10 км. јужно од Охрид над село Коњско. Географски координати: 20°48'37"E / 41°03'12"N, надморска височина (кота терен): 1050 м.


Среднобранови предавател Охрид
Фото: Николче, ЈП Национална Радиодифузија и А.Димова.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Охрид


• Радио Охрид - 89.0 / 98.8 МХц УКБ (1957-2016)
• Експрес Радио - 103.6 / 104.0 МХц УКБ

Информација и врски


Охрид е град во Југозападниот дел на Република Северна Македонија, на брегот на Охридското езеро. Градот се наоѓа на 170 км од главниот град на Р.Македонија - Скопје и на 370 км от главниот град на Р.Бугарија - Софија. Во средните векови, со основаната од Свети Климент и Свети Наум Охридска книжевна школа, градот е еден од наjразвиените и наjпознатите средновековни културни центри во Европа, а во 10-11 век и главен град на Бугарското царство. Охрид и днес е културен, духовен и туристички центар на Македонија, а од 1980 година Охрид и Охридското Езеро се под заштита на УНЕСКО како универзални културно-историски и природни вредности од светско значење. Градот има население од околу 50 илјади жители и е административен центар на општина Охрид.

Врски: Општина Охрид За градот Охрид Ohrid On-line Ohrid News Ohrid Forum Ohrid Vizija